Lees verder
Kunstmestproducent Yara in Sluiskil gaat 800 kton CO₂ per jaar afvangen, vloeibaar maken en exporteren naar Noorwegen. Daar zal het permanent worden opgeslagen op 2,6 kilometer diepte onder de Noordzeebodem.
Redactie / Sluiskil

Deze week sloot Yara een overeenkomst hierover met de joint venture Northern Lights CO₂ Transport and Storage en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De vloeibare CO₂ gaat per schip naar Noorwegen en van daaruit per pijpleiding naar zijn definitieve bestemming onder de Noordzeebodem. In Noorwegen is al ruimte ervaring met Carbon Capture & Storage (CCS) onder de zeebodem.

Yara is met een totale uitstoot van circa 3,2 miljoen ton CO₂ per jaar (1,8 miljoen ton direct en 1,4 miljoen ton indirect, via de producten) één van de grootste industriële vervuilers van Nederland.

Volgens Yara zelf staat de jaarlijkse export van CO₂ ongeveer gelijk aan een half procent van de totale Nederlandse CO₂-emissies in 2022. De operatie start in 2025 en gaat vervolgens 15 jaar door. In die totale periode verwacht het bedrijf 12 megaton CO₂ te verwijderen uit Sluiskil.

Het aanpassen van de fabriek in Sluiskil om het CO₂ vloeibaar te maken vergt een investering van €194 miljoen. De Nederlandse staat draagt €30 miljoen subsidie bij om financiële risico’s af te dekken, met een terugbetaalverplichting.

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock