Lees verder
Planten die in watersportgebieden woekeren, zijn een prima grondstof voor natuurvezels in biocomposiet. Zo is er bijvoorbeeld een bagagewagen van te maken.
Redactie / Zaandam

De goede waterkwaliteit en het heldere water van de Nederlandse randmeren zorgen voor een uitbundige groei van waterplanten. Dichte velden fonteinkruid maken zwemmen, roeien, zeilen of kanovaren onmogelijk. Daarom worden meren volop gemaaid om de waterwegen vrij te houden.

De grote hoeveelheden maaisel dit dit oplevert, worden normaalgesproken als afval verwerkt. Marina Muiderzand en Seijsener Recreatie vonden een betere bestemming: de waterplanten worden geoogst, fijngemalen tot vezels en vervolgens verwerkt tot bagagewagens van biocomposiet.

Structurele oplossing

Lisan Kox, bedrijfsleider van de jachthaven Marina Muiderzand in Almere: “Met de productie van de bagagewagens werken wij aan een structurele oplossing voor de overlast van de waterplanten. Een ergernis onder onze gasten, de watersporters.”

Bas Durieux, directeur van Seijsener, bendrukt dat zijn bedrijf graag meedenkt met havens om hun problmen op te lossen op een duurzame en milieuvriendelijke manier. ‘Zo hebben we onlangs campingzuilen ontwikkeld en geproduceerd van visnetten. De samenwerking met Marina Muiderzand biedt ons een unieke gelegenheid om een oplossing te vinden voor de waterplanten-overlast en tevens te innoveren met een nieuw, duurzaam product dat bovendien circulair en lokaal wordt geproduceerd.”

De bagagewagen is momenteel al in productie en wordt door Seijsener gepresenteerd tijdens de Hiswa te water, van 4-8 september 2019.