Lees verder
CBE JU heeft haar jaarlijks werkprogramma gepubliceerd, met onder meer informatie over de oproep tot het indienen van projectvoorstellen voor 2022. In totaal zal 120 miljoen euro worden uitgetrokken voor 12 thema's ter bevordering van een concurrerende circulaire biobased industrie in Europa.
Redactie / Brussel

De missie van CBE JU is het bevorderen van een concurrerende bio-economie voor een duurzaam Europa, overeenkomstig de toezeggingen in de European Green Deal en de EU-strategie voor de bio-economie. Om dit doel te bereiken, zal het publiek-private partnerschap in 2022 projecten financieren die innovatieve en duurzame oplossingen op biobasis ontwikkelen, met de nadruk op deze strategische prioriteiten: grondstoffen, verwerking, producten, alsook horizontale aspecten van communicatie, financiering en milieuduurzaamheid.

Deze prioriteiten zijn vastgesteld in de strategische onderzoeks- en innovatieagenda (SRIA) van de gemeenschappelijke onderneming CBE voor de periode 2022-2030. Het strategisch document is gezamenlijk ontwikkeld door de twee stichtende partners van CBE JU, de Europese Commissie en het Consortium voor de biogebaseerde industrie, met de steun van het programmabureau, en is aangenomen door de raad van bestuur van CBE JU.

Weg vrij voor klimaatneutraliteit

“Het partnerschap zal alleen projecten financieren die de beginselen van circulariteit, duurzaamheid en planetaire grenzen respecteren”, verklaarde de uitvoerend directeur van CBE JU, Philippe Mengal, in de openingsboodschap van het werkprogramma. “Bijgevolg zal CBE JU aanzienlijk bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030, de weg vrijmaken voor klimaatneutraliteit tegen 2050 en circulaire en duurzame productie bevorderen in lijn met de Europese Green Deal.”

Lees meer over de SRIA-prioriteiten en financieringsmogelijkheden op de website van CBE JU.

Beeld: Oleksandr Berezko/Shutterstock