Lees verder
Het innovatieve gebruik van biomassa voor non-food toepassingen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van hedendaagse uitdagingen als klimaatverandering, verduurzaming, het overschakelen op hernieuwbare hulpbronnen en herindustrialisering.
Redactie / Bergen op Zoom

Toch staat de marktpenetratie van biobased producten nog in de kinderschoenen en is er veel geld nodig voor de opschaling van biobased productieprocessen. Om deze ontwikkeling te ondersteunen en de technologie naar een hoger TRL-niveau te brengen, heeft The Vanguard Initiative in 2016 de zogeheten Bioeconomy Pilot in het leven geroepen. In deze pilot worden vaardigheden, energie en middelen die het verschil kunnen maken gebundeld en transregionale waardeketens opgezet in een door de industrie aangestuurd proces, met overheidssteun.

Het Vanguard Initiatief werkt hierbij nauw samen met de Europese Commissie en het Bio-based Industries Consortium (BIC). Penvoerders van de Bioeconomy Pilot zijn de regio’s Lombardije (Italië) en Zuid-Nederland (vertegenwoordigd door Circular Biobased Delta). Deelnemende regio’s zijn Asturië en Navarra (Spanje), Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen (Duitsland), Baskenland (Frankrijk), Oost-Nederland, Emilia-Romagna (Italië), Vlaanderen en Wallonië (België), Małopolska (Polen), Skåne en Värmland (Zweden), Tampere (Finland) en Schotland.

Inmiddels maken er 7 demonstratieprojecten deel uit van de Vanguard Bioeconomy Pilot, op het gebied van lignocellulose, biopolymeren, bio-aromaten, bio-gas toepassingen, het verwaarden van afvalgassen, biobrandstof voor de luchtvaart, en de ontwikkeling van food en feed ingrediënten uit algen. De huidige stand van zaken van een aantal democases komt aan bod tijdens een webinar in de ochtend van Natural Fibertastic op 30 september 2021.

Kijk voor meer informatie en registratiemogelijkheden in de agenda.

Beeld: Sebastian Duda/Shutterstock