Lees verder
Jarenlang kon de productie van PHA's de vraag niet bijbenen. In die situatie komt langzaam verandering, zo blijkt uit het marktrapport "Mimicking Nature - The PHA Industry Landscape. Laatste trends en 28 producentenprofielen" van het nova Instituut.
Redactie

Eind 2021 was er een geïnstalleerde productiecapaciteit van ongeveer 48 kt/jaar operationeel, op basis van de informatie van de in het verslag beschreven bedrijven. Er zijn capaciteitsuitbreidingen aangekondigd en er zijn talrijke fabrieken in aanbouw. Samen streven de fabrikanten naar een productiecapaciteit van ongeveer 570 kt/jaar tegen 2027.

Natuurlijke PHA’s bestaan al meer dan miljoenen jaren in de natuur. Deze materialen zijn zowel biobased als biologisch afbreekbaar, vergelijkbaar met andere natuurlijke materialen zoals cellulose, eiwitten en zetmeel. Zij worden geproduceerd door een grote verscheidenheid van micro-organismen via bacteriële fermentatie. Door zijn hoge prestaties, biocompatibiliteit, biologische afbreekbaarheid en groene herkomst heeft de PHA-familie een grote ontwerpruimte en is zij geschikt voor een breed scala van markttoepassingen. Het potentieel van PHA’s is enorm.

Meer informatie is te vinden op de website van het nova Institute.

Beeld: Arsenii Palivoda/Shutterstock