Lees verder
Steeds meer bedrijven noemen hun producten ten onrecht circulair, blijkt uit onderzoek van Rachel Greer. Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op dit onderwerp. Dat meldt Dagblad Trouw.
Redactie / Rotterdam

Volgens de onderzoekster hebben ondernemers vaak wel goede intenties, maar is er sprake van onwetendheid of technische obstakels. Zo lijkt het hip om een product van afvalplastic te maken. Dat lijkt circulair, maar in feite gaat het slechts om het eenmalig hergebruik van afval. Het kan een kwalijk bijverschijnsel hebben, namelijk dat de productie afhankelijk wordt van vervuilende reststromen. Dan wordt circulair een rechtvaardigingsgrond om reststromen te blijven produceren, of zelfs een stimulans voor overproductie.

Hernieuwbaar

Iets is volgens Greer pas echt circulair als het wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, die snel weer worden aangevuld door de natuur. Om besluitvormers te ondersteunen bij het afwegen van hun opties en grip te krijgen op welke keuzes de grootst mogelijke bijdrage leveren aan circulaire economie, bedacht Greer een beslisboom. “Deze helpt mensen uit de praktijk stap voor stap met een besluit en gaat verder dan het bekende adagium: ‘reduce, reuse recycle’”, aldus de onderzoekster.

Lees het volledige artikel in Trouw en op de website van de Erasmus Universiteit.

Beeld: Attapon Thana/Shutterstock