Lees verder
Een Europees consortium is deze week begonnen met de uitvoering van UPLIFT, een Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieproject dat deze week van start is gegaan en dat tot doel heeft nieuwe de- en repolymerisatieroutes te ontwerpen om verpakkingsplastics voor levensmiddelen en dranken te upcyclen met betere eigenschappen aan het einde van de levenscyclus.
Redactie / Aalborg

Vijftien partners uit acht Europese landen zullen gedurende 48 maanden werken aan technologische verbeteringen voor betere fabricage- en verwerkingspraktijken van plastic materialen die momenteel niet naar behoren worden gerecycled.

UPLIFT heeft een tweeledige strategie:

  • productie op pilotschaal van nieuwe hernieuwbare eco-polymeren die speciaal zijn ontworpen om de verwerking aan het einde van de levenscyclus te vergemakkelijken;
  • ontwikkeling van industrieel schaalbare enzymatische en microbiële afbraakprocédés om plastic verpakkingsafval dat momenteel als onrecycleerbaar wordt beschouwd selectief te depolymeriseren en te upcyclen.

Biobased bouwstenen

Door plastic afval in de kringloop te houden en biobased bouwstenen te gebruiken in plaats van nieuwe fossiele monomeren, zal UPLIFT de productie van plastic afval en de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de productie ervan verminderen. Het project zal ook naar sociale aspecten kijken en de potentiële synergie onderzoeken tussen beleidsmakers, industrie, consumenten en recyclers, die van cruciaal belang zijn om de plastic economie te veranderen.

UPLIFT wordt geleid door de Universiteit van Aalborg en wordt gevormd door het Forschungszentrum Julich, het Oostenrijks Centrum voor Industriële Biotechnologie, de Technische Universiteit van Denemarken, LundsUniversitet, TECNARO, Bio-M, Bio Base Europe Pilot Plant, het Leibniz-InstitutfuerNaturstoff-Forschung und Infektionsbiologie – Hans KnoellInstitut, het Centrum voor Kunststoftechnologie AIMPLAS, University College Dublin, Bioplastech, Sustainable Innovations, RWTH Aachen en I/S Vestforbrænding.

Het project heeft 7,5 miljoen euro financiering ontvangen uit het Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie.

Beeld: Meryll/Shutterstock