Lees verder
TUSTI en Ranmarine, twee Nederlandse innovatieve scale-ups, zijn geselecteerd voor de Green Deal call 2019 van EIC Accelerator. Zij winnen samen € 5,2 miljoen voor de opschaling en internationale uitrol van hun innovatieve producten.
Redactie / Brussel

In totaal waren er 2.101 inzendingen, waarvan 122 uit Nederland. Vijf Nederlandse mkb’ers gingen door naar de pitchronde in Brussel en twee werden er uiteindelijk bekroond.

TUSTI ontwikkelde een technologie om sterk vervuilde mengsels van kunststoffen schoon te maken en te scheiden in verschillende fracties. De op deze manier gerecyclede plastics zijn geschikt voor hoogwaardige toepassingen. De technologie is getest in het lab en in de praktijk. Dankzij de EIC-subsidie kan TUSTI de techniek opschalen tot het recyclen van 15.000 ton aan nu nog niet te recyclen kunststof verpakkingen per jaar in 2022.

Ranmarine ontwikkelde het WasteShark-systeem: een zwerm van varende drones die op het water afval vinden en verzamelen en vervolgens afleveren bij een verzamelstation. Het systeem kan diverse soorten afval aan, zowel kunststoffen als biomassa (bijvoorbeeld eendenkroos en andere woekerplanten) en niet-biologisch afbreekbare vaste en vloeibare stoffen, waaronder oliën en chemicaliën. Dankzij kunstmatige intelligentie worden de drones steeds efficiënter en zoeken zij in een bekende omgeving rechtstreeks de grootste concentratie afval op.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunde beide bedrijven met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de pitches. Het Nederlandse mkb scoort goed in de Europese innovatietop. Eerder dit jaar mochten 15 Nederlandse scale-ups naar Brussel. Negen ondernemers kregen toen gezamenlijk € 30 miljoen toegekend.

Meer informatie over de bekroonde bedrijven en het Horizon 2020 EIC Accelerator programma is te vinden op de website van RVO Nederland.

Beeld: overcrew/Shutterstock