Lees verder
Het duurt tientallen jaren om technologie te ontwikkelen die nodig is om biomassa om te zetten in energie en andere producten. Een versnelling is dringend noodzakelijk. Dat zegt Jaap Kiel, programmamanager Biomassa van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.
Redactie / Petten

Kiel deed zijn uitspraken in het Noordhollands Dagblad van dinsdag 13 februari. Volgens hem is het voor biomassa ’vijf voor twaalf’, wil Nederland de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen. Daarin wordt uitgegaan van een duurzame energiemix, waarin het aandeel van biomassa 20 tot 50 procent bedraagt.

Het Rijk zou de ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten ondersteunen, zegt Kiel in de krant. Hij pleit dan ook voor consistentie in beleid: ‘Dat het niet zo is dat iets het ene moment gestimuleerd wordt en een paar jaar later niet meer.’

Volgens hem liggen er enorme kansen voor bedrijven die slimme combinaties weten te maken en uit biomassa verschillende producten weten te halen, zoals biobased chemicaliën en biobrandstof voor zwaar wegtransport en de lucht- en scheepvaart.

Biomassa ‘zeer duurzaam’

In het artikel wordt ook Marc Londo geciteerd, deskundige van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) en senior onderzoeker aan de Universeit van Utrecht. Hij stelt dat de meest gebruikte soorten van biomassa zeer duurzaam zijn. ‘Het gaat om afval (bijvoorbeeld sloophout) en residuen van de verwerking van hout en oogst. Als derde worden gewassen gebruikt, maar in Nederland gaat dit im een klein deel.’

Volgens Londo is het potentieel aan biomassa in Nederland voldoende voor zowel de chemische- als energiedoeleinden.