Lees verder
BASF en Avantium hebben de oprichting bekendgemaakt van Synvina®, een nieuwe joint venture voor de productie en marketing van furandicarbonzuur (FDCA) en de verkoop van polyethylenefuranoate (PEF) op basis van FDCA.
Redactie / Boxtel

Het hoofdkantoor van Synvina® is gevestigd in Amsterdam. Doel van de joint venture is het opbouwen van wereldwijd toonaangevende posities in FDCA en PEF. Het is de bedoeling om rond € 300 miljoen te investeren in de bouw van een referentie-fabriek met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton per jaar, bij de BASF Verbund-site in Antwerpen en de technologie onder licentie beschikbaar te stellen voor productie op industriële schaal. Synvina zal het YXY-proces toepassen dat Avantium heeft ontwikkeld voor de productie van FDCA.

Veelbelovend


Industrie-experts beschouwen biobased FDCA als een veelbelovende platformchemicalie die als chemische bouwsteen dient voor diverse producten en toepassingen. FDCA wordt gebruikt voor de productie van PEF, een polyester geschikt voor voedsel- en drankverpakkingen en voor vezels voor tapijten en textiel.

Voor de verpakkingsindustrie biedt PEF betere eigenschappen in vergelijking met conventionele kunststoffen, zoals verbeterde barrière-eigenschappen voor gassen (waaronder koolstofdioxide en zuurstof), wat leidt tot een langere houdbaarheid van verpakte producten. Het biedt ook een hogere mechanische sterkte, dus een PEF verpakking kan dunner worden gemaakt, waardoor minder materiaal nodig is. PEF is onder meer geschikt voor foliezakjes, frisdrankflessen, water, zuivelproducten, (sport)dranken en alcoholische dranken, maar ook voor persoonlijke zorg en huishoudelijke toepassingen. Naast de polyester PEF, kan FDCA worden verwerkt tot polyamiden voor de engineering van plastics en vezels, polyurethanen voor schuimen, coatings en kleefstoffen en esters voor persoonlijke verzorgingsproducten en smeermiddelen.

Partnering activiteiten


Synvina zet de partnering activiteiten van Avantium met toonaangevende merken voort, in verband met FDCA en PEF. Het doel van de samenwerkingsplatform is om een complete supply chain te ontwikkelen voor duurzame biobased verpakkingen van PEF. Samen met Toyobo, zullen de bedrijven gezamenlijk de polymerisatie PEF bevorderen en PEF folies ontwikkelen voor industriële, medische en food-verpakkingen en voor toepassingen in de elektronica, zoals displays of zonnepanelen. Met Mitsui zal Synvina werken aan de ontwikkeling van dunne PEF films en PEF flessen in Japan. Bovendien zal Synvina de ontwikkelpartnerschappen voor de productie van PEF-flessen voorzetten met The Coca-Cola Company, Danone, ALPLA en andere bedrijven.

Uitstekende uitgangspositie


‘Wij zijn ervan overtuigd dat deze producten op basis van hernieuwbare grondstoffen de toekomst hebben’, zei Dr Stefan Blank, voorzitter van Intermediates divisie van BASF. ‘Synvina is een innovatief, ondernemend en zeer competent, jong bedrijf met een uitstekende uitgangspositie om een wereldwijd leidende rol op te bouwen in FDCA en PEF.’

‘Hoewel FDCA al voor het eerst in de jaren 50 werd geproduceerd, is het tot nu toe nooit met succes ontwikkeld en op de markt gebracht’, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Synvina deze slapende reus zal wekken en beschikbaar maken voor industrieel gebruik. Synvina voldoet aan alle voorwaarden om het tot een succes te maken. Zo zal het bij de marktontwikkeling en grootschalige productie profiteren van de expertise van BASF als betrouwbaar chemisch bedrijf in de business van tussenproducten en polymeren.’