Lees verder
De energietransitie moet sneller. Dat heeft niet alleen ecologische, maar ook economische voordelen voor de Europese Unie. Dat benadrukt Frank Elderson, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), in een recent interview met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Hij pleit voor meer actie om klimaat- en natuurrisico’s te integreren in het beleid van centrale banken en toezichthouders. Dit zou geen keuze zijn, maar een verplichting om prijsstabiliteit en financiële veiligheid te waarborgen.
Redactie / Frankfurt am Main
Frank Elderson (foto ECB)
Frank Elderson (foto ECB)

Elderson, die in 2025 door TIME werd uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke zakelijke leiders op het gebied van klimaat, legt uit waarom klimaatverandering een centrale rol speelt in het mandaat van de ECB. “Klimaat, natuur en economie zijn nauw met elkaar verbonden en onderling afhankelijk. De klimaat- en natuurcrisis vormt een bron van financieel risico. Als centrale bankiers en toezichthouders hun taken effectief willen uitvoeren, moeten ze rekening houden met de gevolgen van deze crisis voor inflatie en de soliditeit van banken.”

Hij wijst op de concrete gevolgen van klimaatverandering, zoals de hittegolf van 2022, die de voedselprijsinflatie in Europa met 0,8 procentpunt verhoogde. “Extreme weersomstandigheden verstoren toeleveringsketens, verminderen oogsten en drijven prijzen op. Dit heeft directe gevolgen voor onze economie,” zegt Elderson.

Verder en sneller

Hoewel Europa vooruitgang heeft geboekt, waarschuwt Elderson dat het huidige beleid het continent op een opwarmingspad van 3,1 graden Celsius brengt – ver verwijderd van de doelstelling van 1,5 graad. “Een late, abrupte transitie zou de economie verzwakken en de verliezen voor het financiële stelsel vergroten,” stelt hij. “De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat investeringen in klimaatmitigatie wereldwijd moeten worden verzesvoudigd om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.”

Toch blijft Elderson optimistisch. “Het aandeel hernieuwbare energie in de EU is tussen 2005 en 2023 meer dan verdubbeld. Vorig jaar werd bijna de helft van de elektriciteit in de EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen,” zegt hij. “We weten dat vooruitgang mogelijk is, maar nu moeten we verder en sneller. Een snellere transitie is minder kostbaar en kan een concurrentievoordeel opleveren.”

Rol van de financiële sector

De ECB heeft sinds 2020 stappen gezet om banken aan te sporen klimaatrisico’s beter te beheren. Inmiddels hebben de meeste banken de doelstellingen voor 2023 gehaald, maar sommige lopen nog achter en riskeren sancties. Elderson wil er voor zorgen dat banken in 2025 volledig rekening houden met klimaat- en natuurrisico’s in hun strategieën en risicobeheer. “Transitieplannen zijn cruciaal om banken voor te bereiden op de risico’s van de groene transitie.”

Elderson onderschrijft de oproep van voormalig ECB-president Mario Draghi voor verdere financiële en economische integratie binnen de EU, zoals de invoering van een kapitaalmarktenunie. “Een geïntegreerde kapitaalmarkt is essentieel om private financiering richting groene innovatie te bewegen,” legt hij uit. “De Europese Commissie schat dat de EU tegen 2030 € 477 miljard extra aan groene investeringen per jaar nodig heeft. Dit bedrag stijgt naar € 620 miljard wanneer rekening wordt gehouden met de bredere milieuambities van de EU.”

“De realiteit van de klimaat- en natuurcrises verandert niet. We moeten deze onder ogen zien,” benadrukt Elderson. “Door samen te werken – als centrale banken, toezichthouders, overheden en private partijen – kunnen we de economie en de banksector toekomstbestendig maken. De tijd dringt, maar het kan.”

Lees het volledige interview op de website van de NVDE.

Beeld: Anski/Shutterstock