Lees verder
De herintroductie van de suikerbietenteelt in Schotland maakt een belangrijke stap vooruit, nadat een pilotproject nieuwe financiering heeft gekregen. De teelt van suikerbieten kan de nationale klimaatdoelen ondersteunen, groene banen creëren en nieuwe economische kansen scheppen.
Redactie / Glasgow

Eerder dit jaar werd de eerste succesvolle oogst in een halve eeuw binnengehaald. Het consortium achter het suikerbieteninitiatief, bestaande uit het Industrial Biotechnology Innovation Centre (IBioIC), SAC Consulting en Scottish Agricultural Organisation Society (SAOS) krijgt nu financiering van Scottish Enterprise om de potentiële milieu-, maatschappelijke en economische impact te analyseren.

Suikerbieten worden gezien als een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkeling van duurzame toeleveringsketens en een bioeconomie gebaseerd op biologische in plaats van petrochemische grondstoffen.

Lokale teelt van suikerbieten zou de weg kunnen vrijmaken voor de ontwikkeling van een bioraffinaderij voor de productie van ethanol in Grangemouth – het centrum van de Schotse chemische en petrochemische verwerkende industrie – en later een volledige biobased chemische industrie kunnen ondersteunen. Momenteel wordt alle ethanol in Schotland geïmporteerd vanuit Europa. Daarbij gaat het om ruim 50 miljoen liter. Verwacht wordt dat de vraag naar ethanol in Schotland de komende jaren verdubbelt.

Meer informatie is te vinden op de website van IBioIC.

Beeld: igorstevanovic/Shutterstock