Lees verder
Energiebedrijf RWE dreigt de overheid met juridische stappen als het geen financiële compensatie krijgt voor de sluiting of de 100% ombouw naar biomassa van de elektriciteitscentrales in de Eemshaven en Geertruidenberg. Het zou gaan om vele tientallen miljoenen euro's.
Redactie / Groningen

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. RWE-woordvoerder Adriaan van der Maarel wijst er in die krant op dat de elektriciteitscentrales die de overheid nu wil verbieden, indertijd zijn gebouwd op verzoek van diezelfde overheid.

Genoeg tijd

De Tweede Kamer ging recent akkoord met een wetsvoorstel dat kolengestookte elektriciteitscentrales verbiedt. Voor de Eemscentrale zou dat 2030 ingaan, voor de oudere Amercentrale in Geertruidenberg in 2025. Over compensatie wordt niks gezegd.

Volgens het kabinet is er genoeg tijd om de centrales om te bouwen voor biomassa. Daar is RWE ook al mee gestart. De Eemshavencentrale gaat vanaf volgende maand voor 15% op biomassa draaien. De Amercentrale in Geertruidenberg draait vanaf volgend jaar voor 80% op biomassa. Plannen om beide centrales verder om te bouwen naar 100% biomassa gaan echter waarschijnlijk in de ijskast, als de overheid zich niet aan zijn woord houdt en er geen subsidie meer tegenover stelt.

Volgende maand spreekt de Eerste Kamer zich uit over het wetsvoorstel. Lees het volledige artikel in het Dagblad van het Noorden.