Lees verder
Rubia 100% Natural Colours vestigt zich vanaf 1 maart op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Het bedrijf gaat daar samen met het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) van Avans Hogeschool en ROC West-Brabant nieuwe, innovatieve technieken ontwikkelen.
Redactie / Bergen op Zoom

“De Green Chemistry Campus is een logische locatie voor ons”, vertelt Rudolph de Jong, directeur van Rubia 100% Natural Colours. “Natuurlijke kleurstoffen vormen een van de focusgebieden van de Campus, de benodigde specialistische laboratoriumapparatuur is aanwezig en de Campus ligt in de buurt van onze productielocatie in Steenbergen”. Petra Koenders, directeur van de Green Chemistry Campus, vult aan: “Bovendien wordt in de nazomer van 2018 onze nieuwe demoruimte geopend zodat alle faciliteiten aanwezig zijn om innovaties verder op te schalen.”

Natuurlijke kleurstoffen

Rubia 100% Natural Colours produceert natuurlijke kleurstoffen voor de tapijt-, textiel,- en kledingindustrie. Rondom Steenbergen telen boeren in opdracht van Rubia 100% Natural Colours planten als meekrap en wouw. Deze planten, die hier van oudsher al worden verbouwd, bevatten natuurlijke kleurstoffen die Rubia 100% Natural Colours er met een gepatenteerd proces uit haalt. Het bedrijf werkte en werkt samen met koplopers op het gebied van duurzaamheid zoals Desso, ADIDAS en modeontwerpster Stella McCartney. Prinses Maxima droeg in 2009 een ‘Rubia’ rode jurk op Prinsjesdag, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau.

De CO2-footprint van Rubia 100% Natural Colours is positief – tijdens het proces waarin de kleurstoffen geproduceerd worden, wordt er meer CO2 geabsorbeerd dan dat er vrij komt – en de Product Life Cycle van Rubia 100% Natural Colours is volledig circulair. Rubia 100% Natural Colours werkt volgens het Cradle to Cradle principe en behaalde in 2012 het C2C certificaat

Nieuwe demoruimte

Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de opschaling van nieuwe, duurzame materialen en chemicaliën voor de bouwmaterialen- en verpakkingsindustrie. De campus biedt niet alleen faciliteiten zoals laboratoria en een kantoorruimte, maar ook ondersteuning op het gebied van financiering, marketing en technologie. In de nazomer van 2018 komt hier de nieuwe demoruimte bij, waarvan de bouw recent is gestart. In de hal kunnen bedrijven die zich op de Campus vestigen, laten zien dat hun product op grotere schaal met een constante kwaliteit kan worden geproduceerd.