Lees verder
Verschillende bedrijven uit het noorden zijn er als eerste in de wereld in geslaagd om 100 procent bio-PET-granulaat te produceren op basis van glycerine. Zij presenteerden de primeur op het Biobased Business Event in Emmen.
Emmen

Een consortium van mkb-bedrijven en kennisinstellingen, oa BioBTX, Cumapol, SunOil en Aarts Plastic, de RU Groningen en Stenden PRE, heeft via een uniek procedé uit biomassa high-performance PET gemaakt. Deze genaamde BioPET100 is geschikt voor hoogwaardige toepassingen in onder andere de cosmetica. ‘We mikken niet op de flessenmarkt’, aldus Niels Hoffard van Cumapol, ‘maar op toepassingen waar de functionaliteiten van onze plastic goed tot hun recht komen. Dat zijn onder meer verpakkingen voor hoogwaardige toepassingen/producten.’

De feedstock voor BioPET100 is glycerine, een bijproduct van de biodieselproductie (van SunOil op het Emmtec-terrein Emmen). BioBTX uit Groningen heeft vervolgens via pyrolyse deze glycerine omgezet naar chemische bouwstenen die door Cumapol zijn gepolymeriseerd tot een granulaat. Eerder had het cluster al een poeder gemaakt via het proces, maar een poeder kan niet worden omgezet naar een biopolymeer. Aarts Plastic uit Waalwijk heeft vervolgens van het granulaat via een spuitgietproces een dekseltje geproduceerd voor een cosmeticaproduct. De partijen willen nu het proces op gaan schalen en zijn daarvoor in gesprek met een engineeringbureau.