Lees verder
Het Bio-based Industries Consortium (BIC) en Zero Waste Europe (ZWE) hebben gezamenlijk een rapport uitgebracht waarin het onbenutte potentieel wordt geïdentificeerd voor het valoriseren van bioafval (tuin- en voedselafval) in Europa.
Redactie / Brussel

Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van de huidige productie- en inzamelpercentages van bioafval voor elke EU27-lidstaat, plus Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Voor voedselverspilling is de huidige inzameling slechts 9.520.091 ton per jaar, slechts 16% van het theoretische potentieel, dat wordt geschat op 59.938.718 ton.

Het onderzoek en de landenrapporten laten zien hoe de biobased industrieën bijdragen aan het aanpakken van deze afvaluitdaging. Ze tonen de ‘best practices’ op het gebied van afvalbeheer op gemeentelijk niveau. Bioafval kan dienen als een waardevolle grondstof voor hoogwaardige biogebaseerde producten. Deze innovaties kunnen Europa helpen bij het aanpakken van voedselverspilling en nieuwe kansen bieden voor duurzame groei, wat bijdraagt ​​aan het groene herstel van Europa.

Inspanningen versterken

“Het rapport laat zien dat het beheer van bioafval een onbenut potentieel blijft voor de Europese Unie in de transitie naar een circulaire economie. Slechts 16% van het potentieel wordt momenteel benut. Door middel van goede initiatieven moet het mogelijk zijn dit te vermenigvuldigen met een factor 5, om 85% te bereiken”, aldus Pierre Condamine, Waste Policy Officer bij Zero Waste Europe. “Dit toont aan dat de EU en de lidstaten hun inspanningen op het gebied van de inzameling en verwerking van bioafval moeten handhaven en versterken. Het zijn essentiële stappen op weg naar bodemherstel, circulariteit en klimaatneutraliteit.”

“Diverse projecten gefinancierd door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) laten zien hoe innovatie in onze sector bioafval kan omzetten in hoogwaardige biogebaseerde producten”, zegt Dirk Carrez, directeur van BIC. “De biobased industrieën streven naar een efficiënt gebruik van hulpbronnen en een afvalvrije samenleving zoals aangegeven in onze visie. Het geplande publiek-private partnerschap van de EU, Circular Bio-based Europa, zal dit verder helpen realiseren.”

Beeld: Nadya So/Shutterstock