Lees verder
North Seaweed en CIV Offshore & Shipping zijn deze maand gestart met een pilot om zeewier te kweken in de Eemshaven. De locatie is ter beschikking gesteld door Groningen Seaports.
Redactie / Eemshaven

Het doel van het project dat tot half september loopt, is om te kijken of natte zeewierkweek mogelijk is op bijvoorbeeld het wad of rondom offshore windparken. Zeewier is een CO2-neutrale grondstof voor de food-, feed- en farmaciesector. Het wordt onder meer gebruikt als verdikkingsmiddel voor cacao in chocoladedrankjes, in de glasindustrie en in de plantenteelt en veehouderij. Ook wordt er o.a. door TNO onderzoek gedaan naar de productie van biobrandstof en chemicaliën uit zeewier.

North Seaweed maakt al meer dan 15 jaar zeewiermixen voor de agrarische sector. Tot nu toe wordt de grondstof wereldwijd ingekocht, maar de pilot moet uitwijzen of lokale kweek ook mogelijk is, waardoor de ruimte in de haven of rondom windparken meervoudig kan worden gebruikt. North Seaweed maakt deel uit van de MOI Offshore Energy community, de start-up-community in de Eemshaven die innovatie in de haven stimuleert. Dit is een initiatief van Economic Board Groningen.

De kweekkorf voor dit proefproject is ontwikkeld door CIV Offshore & Shipping, een bedrijf (met eveneens een vestiging in de Eemshaven) dat een breed scala netten produceert en levert, waaronder netten voor offshore.

Beeld: CIV Offshore & Shipping