Lees verder
Nog in 2018 willen overheid en bedrijfsleven een gezamenlijk Actieplan Biobased Plastics opstellen. Dat staat in de Transitieagenda Kunstoffen die deze week is aangeboden aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW).
Redactie / Nederland

In het Actieplan worden gezamenlijke ketenafspraken gemaakt om de huidige productie van biobased plastics in 2030 met 15% te laten groeien. Momenteel maakt biobased plastic circa 1,5% van de totale kunststofproductie uit.

Biobased materiaal heeft grote potentie in de kunststofeconomie van de toekomst, mits wordt voldaan aan de duurzaamheidscriteria zoals vastgelegd in het kader van de Green Deal Groencertificaten. Vanuit dit oogpunt is het noodzakelijk om in 2018 een integraal toetsingskader te ontwikkelen, vergelijkbaar met chemisch recyclen, zo stellen de betrokken partijen. Bij het opzetten van het Actieplan zijn Corbion, het Ministerie van EZK, NRK, en PlasticsEurope betrokken.

Geringe voetafdruk

De Transitieagenda schetst een toekomstbeeld voor 2050, waarin kunststoffen een geringe voetafdruk hebben en zijn gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare – biobased – kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit. Plastics worden niet langer verbrand en onnodig materiaalgebruik behoort tot het verleden. Met de circulaire kunststofeconomie levert de sector een bijdrage aan de energie- en klimaatdoelstellingen. Er worden geen zorgwekkende stoffen in kunststoffen verwerkt die een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid en het ecosysteem. Door het sluiten van de kunststofketen zorgen producenten, retailers én consumenten ervoor dat macro- en microplastics niet langer lekken naar het milieu.