Lees verder
De Nederlandse overheid stelt in 2020 diverse nieuwe en eenmalige subsidies beschikbaar voor het reduceren van de CO2-uitstoot. Belangrijk, omdat Nederland al in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 1990 en in 2050 zelfst 95%.
Redactie / Terneuzen

Uniek en eenmalig zijn de subsidies Demonstratie Energie- en Klimaatinvestering (DEI+): Circulaire Economie en de Versnelde Klimaatinvestering Industrie (VeKI). In 2020 opent daarnaast een heel nieuw soort regeling die innovatieve integrale oplossingen voor de industrie ondersteunt: de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).

Een van de bedrijven die volop gebruik maakt van de subsidiemogelijkheden is Dow Benelux in Terneuzen. Zo hielp een overheidssubsidie van € 1,3 miljoen vanuit de DEI het bedrijf om een stoomrecompressor (foto) te ontwikkelen. “Met deze machine kunnen we de energie die we opwekken uit stoom steeds opnieuw gebruiken, tot vijf keer toe”, vertelt Kees Biesheuvel, technologie- en innovatiemanager bij Dow. “De stoomrecompressor zet onze reststoom namelijk onder druk, waardoor de temperatuur en de energiewaarde hiervan weer stijgen.”

Kortere terugverdientijd

Het chemiebedrijf heeft op dit moment een proefopstelling van de machine staan. Deze comprimeert momenteel slechts 1% van het totale stoomgebruik. Toch is dat al goed voor een afname van 20.000 ton CO2 per jaar. Dow wil de machine dan ook verder ontwikkelen, waarbij de DEI subsidie helpt de verduurzaming te versnellen en op te schalen. “Die overheidsbijdrage heeft onze terugverdientijd met een derde verminderd.”

Dow Benelux bedrijf behoort tot de grootste twaalf industriële bedrijven van Nederland, een groep die verantwoordelijk is voor zo’n 75% van de totale industriële CO2-uitstoot in Nederland. “De klimaatdoelstellingen zijn een goede stok achter de deur om verandering écht door te zetten”, zegt Biesheuvel. “De subsidies helpen hierbij door de ontwikkeling te versnellen. Dat geldt voor ons, maar ook voor veel andere industriële bedrijven.”

Tientallen regelingen

Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn diverse subsidies voor CO2-reducerende maatregelen aan te vragen, voor grote bedrijven, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf. Via de Subsidie- en Financieringswijzer op de website van RVO is in een paar klikken te vinden welke subsidies voor specifieke innovaties beschikbaar zijn. Zo is te zien dat er voor mkb’ers in de chemie en kunststoffen die duurzaam/circulair willen ondernemen maar liefst 19 regelingen zijn.