Lees verder
De Universiteit Maastricht lanceert komend studiejaar een nieuwe bacheloropleiding, Circular Engineering. Studenten leren hierbij oplossingen te ontwikkelen voor de transitie naar een circulaire economie. De inschrijving voor het studiejaar 2021/2022 is geopend tot 1 augustus.
Redactie / Maastricht

In de nieuwe bacheloropleiding leren studenten hoe ze productieprocessen in verschillende industrieën zo circulair mogelijk kunnen ontwerpen. Daarnaast leren ze hoe ze producten kunnen ontwerpen met duurzaamheid en circulariteit in het achterhoofd. Een nieuwe manier van denken en de nodige technische kennis en vaardigheden moeten ervoor zorgen dat de toekomstige circulaire ingenieurs een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Tijdens de studie buigen studenten zich dan ook over maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie en verduurzaming van de voedselproductie. Zo zoeken ze bijvoorbeeld naar biotechnologische manieren om groenten efficiënter en duurzamer te verbouwen. Ook worden ze uitgedaagd met vraagstukken uit de praktijk, zoals het zoeken naar een circulair alternatief voor wegwerpsensoren die op de Intensive Care Unit in ziekenhuizen om hygiënische redenen worden weggegooid.

Holistische benadering

Studenten kunnen zich tijdens het programma specialiseren in drie verschillende technische richtingen: Circular Chemical Engineering, Sustainable Biotechnology en Engineering Physics of Sustainable Manufacturing. Gerard van Rooij, hoogleraar Plasmachemie aan de Universiteit Maastricht, is medeverantwoordelijk voor het chemische domein in de nieuwe bachelor. Hij benadrukt dat studenten leren verder te denken dan het productieproces of de ontwikkeling van nieuwe producten. “Ze leren na te denken over de hele cyclus, over wat de juiste stap is en welke gevolgen die heeft voor de rest van het productieproces.”

Hanne Diliën, vicedecaan van de faculteit Bètawetenschappen en Engineering en hoogleraar Organische en Polymeerchemie, voegt toe: “Om de transitie naar een circulaire economie te maken, zijn ingenieurs nodig die vanuit meerdere disciplines naar een probleem kunnen kijken en verschillende inzichten aan elkaar kunnen koppelen. Daarom leiden we ze niet op in slechts één discipline. Als ze klaar zijn met hun studie, kunnen ze overal ter wereld doorgroeien tot ingenieur, met een veel bredere scope als het gaat om circulariteit.”

Lees meer op de website van Brightlands Chemelot Campus, of schrijf je direct (vóór 1 augustus) in op de website van Universiteit Maastricht.

Beeld: Hollandfoto/Shutterstock