Lees verder
De NOW-regeling die de Nederlandse overheid heeft ingezet om banen tijdens de coronacrisis te behouden, is vooral ingezet voor het financieel ondersteunen van niet-duurzame bedrijven die samen alsnog meer dan 10.000 werknemers willen ontslaan. Dat blijkt uit een recente rapportage van het UWV.
Redactie / Amsterdam

De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) was bedoeld om loonkosten te compenseren van bedrijven die de omzet door corona significant zagen dalen. De regeling had tot doel grootschalige werkloosheid te voorkomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt echter dat de werkloosheid in juni sneller steeg dan in de kredietcrisis van 2008.

Bij de NOW-regeling wordt niet gekeken naar de duurzaamheid van bedrijven die steun aanvragen. Inderdaad blijkt nu dat het grotendeels niet-duurzame bedrijven zijn die een greep in de kas hebben gedaan. Het merendeel is bovendien nog steeds van plan om duizenden werknemers op straat te zetten. De tweede NOW-regeling die vanaf juli van kracht is, maakt dat gemakkelijker.

Luchtvaart

Een aantal van de bedrijven die de meeste steun ontvingen, is gelieerd aan de luchtvaart: KLM (€ 301 miljoen steun, 2.000 verwachte ontslagen), Schiphol (€ 29 miljoen steun, 3.000 verwachte ontslagen), Transavia Airlines (€ 24 miljoen, schrapt honderden banen), Luchtverkeersleiding Schiphol (€ 12 miljoen, idem) en TUI (€ 11 miljoen steun, wereldwijd 8.000 verwachte ontslagen). De Nederlandse Spoorwegen, die met € 66 miljoen staatssteun op de tweede plaats staan van grote ontvangers, schrapt 2.300 banen. Staalproducent Tata Steel, dat in IJmuiden van 1.000 medewerkers af wil, ontving € 29 miljoen van de Nederlandse overheid.

De NOW regeling lag al eerder onder vuur, onder meer doorat er € 64 miljoen aan belastinggeld richting het techbedrijf booking.com ging (derde op de ranglijst van grote ontvangers). Dat behaalde in voorgaande jaren megawinsten, maar keerde die bijna 1 op 1 uit aan de aandeelhouders, zonder voldoende reserves op te bouwen.

Ontslagboete

Uit de CBS blijkt dat in juni 74.000 mensen werkloos raakten, ondanks het dempende effect van de aan de NOW-regeling gekoppelde ontslagboete; bedrijven die steun ontvingen, mochten geen vaste medewerkers ontslaan. Hierdoor werden hoofdzakelijk mensen met tijdelijke en flexibele contracten naar huis gestuurd. In het nieuwe steunpakket, dat sinds begin juli van kracht is, verdwijnt de ontslagboete grotendeels en wordt het voor bedrijven gemakkelijker om ook vaste medewerkers te ontslaan.

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock