Dat blijkt uit het vandaag (19 oktober) gepubliceerde rapport van het Europees Octrooibureau (EOB) met de titel Patents for tomorrow’s plastics: Global innovation trends in recycling, circular design and alternative sources.
Tussen 2010 en 2019 namen Europa en de Verenigde Staten ieder 30% van de wereldwijde octrooiactiviteiten in de genoemde sectoren voor hun rekening. Nederland onderscheidt zich door een zeer hoge specialisatiegraad op het gebied van plastic recyclingtechnologieën. Wereldwijd neemt het de tweede plek in na België. In deze sector laat Nederland ook de hoogste specialisatie zien in verscheidene sub-sectoren van biologische en chemische recycling. Chemische en biologische recycling waren goed voor 9.000 IPF’s in de periode 2010-2019. Dat is het dubbele van het aantal dat werd ingediend voor mechanische recycling, de tot dusver meest gebruikte oplossing om plastic afval om te zetten in nieuwe producten.
Bijna 20% van de uitvindingen op dit gebied wordt gedaan door universiteiten en publieke onderzoeksinstituten. Geografisch gezien hebben universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen in Europa en de Verenigde Staten een duidelijk voorsprong, elk met 29% van de octrooien afkomstig van onderzoeksinstituten. Wel vragen Amerikaanse start-ups en scale-ups vier keer zoveel octrooien aan in chemische en biologische recycling als hun Europese tegenhangers (338 tegen 84). Dit suggereert dat de valorisatie van deze technologiën in Europa door de industrie achterblijft.
Bioplastics
Uit de studie blijkt verder dat op het gebied van bioplastic-uitvindingen de gezondheidszorg in aantal veruit de meeste octrooien aanvraagt (meer dan 19.000 in de genoemde periode), terwijl het nog geen 3% van de totale vraag naar plastic in Europa voor haar rekening neemt. De cosmetica- en wasmiddelenindustrie heeft relatief het grootste aandeel van haar octrooieringsactiviteit in bioplastics. Verpakkingen, elektronica en textiel dragen ook in belangrijke mate bij aan innovatie in bioplastics.
De top 3 van toonaangevende, in Nederland gevestigde, octrooiaanvragers op het gebied van plastic recycling zijn Sabic (een Saoedisch bedrijf met Europees hoofdkantoor in Nederland), Shell en DSM. Voor bioplastics bestaat de top 3 uit Unilever, Schlumberger en DSM.
Het volledige rapport is te vinden op de website van het Europese Octrooibureau.
Beeld: Chanchai phetdikhai/Shutterstock