Lees verder
Sinds het begin van de MIT-regeling hebben de Rijksoverheid en de provincies samen in totaal € 255 miljoen geïnvesteerd in innovatie bij het mkb. Voor iedere overheidseuro investeerden de mkb’ers zelf bijna twee euro. Dat is een bedrag van een half miljard.
Redactie / Rotterdam

Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) woensdag (13 februari) bekend bij een evenement ter ere van vijf jaar MIT in Rotterdam. De MIT (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) is één van de weinige directe innovatiesubsidies aan bedrijven en is exclusief voor het mkb. Inmiddels maakten meer dan 5000 ondernemers sinds 2013 gebruik van de MIT-regeling.

‘Om de Nederlandse kenniseconomie internationaal concurrerend te houden en maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we het innovatieve mkb hard nodig’, zegt Keijzer. ‘De MIT-regeling draagt daar in belangrijke mate aan bij door het voor alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf makkelijker te maken om te investeren in innovatie.’

Uitdaging

De eerste fase van een innovatietraject is voor het mkb vaak een uitdaging, omdat deze meestal nog niet direct tot nieuwe inkomsten leidt. Met de MIT-regeling stimuleren het Rijk en de provincies ondernemers om juist wel die stap te kunnen zetten en ook zelf te investeren in innovatie. Naast enkele landelijke instrumenten (kennisvouchers, innovatiemakelaars en netwerkactiviteiten), stellen de provincies en EZK samen haalbaarheidsprojecten en R&D-samenwerkingsprojecten beschikbaar.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).