Lees verder
Alle schepen van het Nederlands Loodswezen in de regio Rotterdam-Rijnmond gaan varen op geavanceerde biobrandstof van GoodFuels. Het doel is uitstoot van CO2 en andere emissies te verminderen.
Redactie / Rotterdam

GoodFuels maakt hiervoor een blend met 30% biobrandstoffen, die door partner REINPLUS FIWADO Bunker aan de schepen wordt geleverd. Het inzetten van lichtere schepen (42 in plaats van 54 ton) en de focus op efficiënter varen moeten de uitstoot van het Loodswezen verder verlagen.

‘Aangezien onze loodsvaartuigen in kustgebieden varen, vinden wij het belangrijk dat onze emissies worden teruggedrongen’, zegt Mark Snijders, Hoofd Inkoop bij Nederlands Loodswezen. ‘Naast CO2, reduceren biobrandstoffen ook significant op lokale emissies zoals zwavel, fijnstof en stikstof. Daarnaast is het voor ons van groot belang dat de biobrandstoffen op de juiste manier, uit de juiste grondstoffen geproduceerd zijn. GoodFuels is voor ons hierin de juiste partner.’

Uitbreiding

Het Nederlands Loodswezen loodst jaarlijks 95.000 zeeschepen van en naar de havens in Nederland en Vlaanderen en heeft 450 registerloodsen in dienst, die de kapiteins adviseren met actuele kennis van getijden, stromingen, procedures, verkeersstromen, havens en ligplaatsen. Zij zijn 24 uur per dag inzetbaar onder alle weersomstandigheden. Continuïteit van operatie is cruciaal. Daarom is er eind 2018 eerst een proef gedaan met een 30%-blend. Die was succesvol.

Het inzetten van deze brandstof voor alle schepen in de regio Rotterdam-Rijnmond vermindert de totale CO2-uitstoot van het Loodswezen alleen al met 10%. Het streven is de inzet van de GoodFuels 30%-blend in de toekomst uit te breiden naar andere regio’s. Daarom gaan GoodFuels en Nederlands Loodswezen een partnerschap aan voor de lange termijn.