Lees verder
Lignine, een van de meest voorkomende bestanddelen van hout, is een bijzonder veelbelovende hernieuwbare grondstof voor iobased producten.
Redactie / Brussel

Dankzij de bindende, dispergerende, emulgerende en sequestrerende eigenschappen van polymeren op basis van lignine, gebruikt SAPPI ze in toepassingen zoals bakstenen, spaanplaten en gerecycleerde verpakkingen. Lignopure gebruikt ze als additieven aan producten om ze te versterken, te beschermen tegen vuur en UV, en als antioxidant. 

Chemiebedrijf Evonik beschouwt lignine als een veelbelovende kandidaat voor de ontwikkeling van hoogwaardige polymeren, door middel van elektrolyse (met gebruik van hernieuwbare energie). In de nabije toekomst zouden lifestyle-producten zoals zonnebrillen kunnen worden vervaardigd met polyamiden die zijn gemaakt van monomeren op basis van lignine. Hetzelfde geldt voor onderdelen die nu nog van staal en andere metalen worden gemaakt, bijvoorbeeld in de auto-industrie en de bouw.

Een andere nieuwe toepassing van lignine is een breed gedragen project op initiatief van Circular Biobased Delta om de koolstofvoetafdruk van de wegenbouw te verkleinen en de CO2-uitstoot van de wegenbouw aanzienlijk te verminderen door lignine te gebruiken als vervanger voor fossiel bitumen in asfalt.

Voor meer informatie, zie de website van Cefic.

Beeld: Ronny Benjamins Bedrijfsfotografie/Avantium