Lees verder
Het Europees Fonds voor Circulaire Bio-economie (ECBF) heeft aanzienlijke financiële toezeggingen gekregen voor het bereiken van het totale doel van € 250 miljoen. De in Duitsland gevestigde Koehler Group draagt € 5 miljoen bij, waarbij de nadruk ligt op de bevordering van nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen met het oog op de uitbreiding van de circulaire economie en de bio-economie.
Redactie / Luxemburg

De ECBF telt al bedrijven als Nestlé en Neste onder zijn investeerders, evenals talrijke particuliere investeerders en familiebedrijven. Het is het eerste groei-investeringsfonds dat uitsluitend gewijd is aan projecten op het gebied van de bio-economie in Europa, met inbegrip van de bijbehorende circulaire economie. Met een beoogde fondsomvang van € 250 miljoen is het ECBF klaar om een belangrijk internationaal financieel instrument te worden en een bijdrage te leveren aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050.

Koehler Paper betrad in 2019 de markt voor flexibel verpakkingspapier met een investering van € 300 miljoen euro in een nieuwe productielijn, waarmee dit de grootste investering is in de geschiedenis van het ruim 210 jaar oude bedrijf. Het is de bedoeling dat flexibel verpakkingspapier met functies die specifiek zijn voor bepaalde toepassingen, in de toekomst plastic verpakkingen gaat vervangen. Ook boort het bedrijf nieuwe markten aan, bijvoorbeeld met plannen om biobased materialen voor de rubberindustrie te gaan produceren.

Streven naar duurzaamheid

Naast Koehler namen ook BÜFA en een andere particuliere investeerder deel aan de derde closing van de ECBF. Michael Brandkamp, General Partner bij ECBF Management GmbH, is verheugd over de betrokkenheid van Koehler: “Wat alle investeerders in dit fonds verenigt, is de wens om de groei van innovatieve, biogebaseerde bedrijven te stimuleren en oplossingen te bevorderen voor dringende behoeften in het streven naar duurzaamheid.”

Samen met de Europese Investeringsbank (EIB) heeft het ECBF, dat zijn hoofdkantoor in Luxemburg heeft, al zijn eerste investeringen in bedrijven gedaan. In de laatste uitbreidingsfase zullen tot 25 bedrijven met een hoog innovatiepotentieel en die zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium bevinden, financiering ontvangen.

Beeld: Koehler Groep