Lees verder
De wereld is op weg naar een temperatuurstijging van 3,2°C, tenzij de collectieve klimaatambities meer dan vervijfvoudigen. Dat stelt een nieuw UN Environment Programme (UNEP) rapport dat is verschenen aan de vooravond van een jaar waarin landen hun klimaatbeloften in Parijs moeten versterken.
Redactie

UNEP waarschuwt dat de wereld de kans zal missen om op koers te komen naar de 1,5°C temperatuurdoelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs, tenzij de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tussen 2020 en 2030 elk jaar met 7,6% daalt. Technologieën en beleidskennis ​​om de uitstoot te verminderen zijn beschikbaar, maar landen treuzelen te lang voor ze beginnen met de transformaties.

“Al tien jaar luidt het Emissieruimte-rapport de alarmklok – en tien jaar lang heeft de wereld zijn uitstoot alleen maar verhoogd”, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres. “Er is nog nooit een belangrijker moment geweest om te luisteren. Als we geen acht slaan op deze waarschuwingen en drastische maatregelen nemen om de uitstoot terug te draaien, zullen we getuige zijn van dodelijke en catastrofale hittegolven, stormen en vervuiling.”

“Landen kunnen eenvoudigweg niet wachten met actie ondernemen tot eind 2020, wanneer nieuwe klimaatverbintenissen zijn gepland”, aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. “Zij – en elke stad, regio, bedrijf en individu – moeten nu handelen. Als we dit niet doen, is het doel van 1,5°C buiten bereik vóór 2030.”