Lees verder
Deze week opent in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie It’s Our F***ing Backyard. Daarin staat een van de grootste uitdagingen van deze tijd centraal: de klimaatcrisis.
Redactie / Amsterdam

Ontwerpers kunnen daarin het verschil maken, is de boodschap. Bijvoorbeeld door vernieuwende experimenten of door te putten uit ‘vergeten’ kennis. Ze nodigen ze ons uit om op een radicaal nieuwe manier naar materialen te kijken en bieden ze ons design dat zowel verantwoord als esthetisch, comfortabel en toegankelijk is.

Tachtig geselecteerde projecten van ontwerpers en bedrijven uit de hele wereld werpen een licht op een waaier van strategieën die een vernieuwend gebruik van materialen verkennen. De tentoonstelling gaat ook na hoe bodemuitputting verband houdt met praktijken van kolonialisme.

Algen en koeienbloed

Ontwerpers recyclen allerlei afvalmaterialen voor nieuwe producten en gebruiken de kracht van de natuur om ongewone materialen te creëren. Zo maakt designstudio Bentu meubels van keramisch afval, vervaardigt Tamara Orjola textiel van dennennaalden en kwam Basse Stittgen met serviesgoed van koeienbloed. De innovaties variëren van experimenteel onderzoek tot nieuwe toepassingen van oude ambachtelijke technieken. Claudy Jongstra introduceerde middeleeuwse natuurlijke verfrecepten in de modeontwerpen van Viktor & Rolf, en Seok-hyeon Yoon gebruikte de traditionele ottchill laktechniek om recycleerbaar keramiek te maken. Maartje Dros en Erik Klarenbeek experimenteren met diatomeeën (micro-algen), die CO2 binden, om glas te maken. Andere projecten richten zich op het opwekken van energie op manieren die minder belastend zijn voor het milieu, of afzien van het toevoegen van materiaal door over te schakelen op een leeneconomie. Weer andere initiatieven zijn erop gericht gebruikers te verleiden anders te gaan denken. Alle getoonde projecten geven een nieuwe impuls aan de industrie en maken ons bewuster van onze voetafdruk.

De tentoonstelling is te bezoeken van 26 mei tot 4 september 2022. Kijk voor meer informatie op de website van het Stedelijk Museum.