Lees verder
Het liefst zouden we corona-muilkorfjes ritueel verbranden, maar de Italiaanse designer Michela Pinazza bedacht een meer duurzame toepassing: gewichten voor de fitnessbranche en een bokszak om je gevoelens over de gehate mondmaskers eens flink lucht te geven.
Redactie / Amsterdam

De ontwerper gaf zijn fitnesslijn de naam Peso mee, geen verwijzing naar de vrijwel waardeloze Spaanse munt van vóór de Euro, maar Italiaans voor ‘gewicht’. In Nederland hadden wij de merknaam ‘Sywert’ misschien toepasselijker gevonden, maar Pinazza heeft er ook een goede verklaring voor: het gaat om het verstikkende gewicht dat deze plastic rommel uiteindelijk heeft op het milieu en de gezondheid van de aarde.

Tijdens de vorige pandemie zijn er 1.550 miljard van deze wegwerp mondkapjes gebruikt in één jaar. Mensen droegen ze misschien 2 of 3 uur, maar het duurt minstens 500 jaar voordat ze vergaan in de natuur. Gelukkig bestaan ze voor 95% uit polypropyleen, een thermoplastic dat zich relatief eenvoudig laat recyclen.

Pinazza gebruikte ruim 10.000 maskers voor zijn Peso collectie. Hij haalde ze door de shredder, smolt ze en maakte er in een mal gewichten van. In het grootste gewicht zitten 1840 mondmaskers, in het kleinste 105. In de bokszak zitten 4.300 mondmaskers als zachte vulling.

Kijk voor meer informatie op de website van MaterialDistrict.

Beeld: Ljupco Smokovski/Shutterstock