De huidige methode om de product-milieuvoetafdruk (PEF) van producten en diensten vast te stellen, houdt geen rekening met de end-of-life opties van producten aan het einde van hun levensduur. Er wordt aangenomen dat alle materialen aan het einde van hun levensduur worden verbrand. Deze aanname negeert het feit dat materialen ook vaak worden gerecycled of ingezet in langetermijntoepassingen.
Volgens de ondertekenaars moet een nieuwe PEF-methode rekening houden met de langdurige opslag van biogene koolstof in producten en met de CO2 die wordt teruggegeven aan de atmosfeer aan het einde van de levensduur. Deze methode zou meer duidelijkheid bieden over het verschil in duurzaamheid tussen biobased en fossiele producten. Bovendien stimuleert deze benadering recycling. Zo kan de inzet van gerecyclede biobased grondstoffen bijdragen aan het doel van de EU om in 2050 een netto nuluitstoot te bereiken.
De organisaties die de verklaring hebben ondertekend zijn: Bio-based Industries Consortium (BIC), Rede ACV, APAG Oleochemicals Europe, Biochem Europe, Cefic, CEPE, CEPI, EFCC, European Panel Federation, IFRA, The Renewable Carbon Initiative, Plastics Europe, FEICA en European Bioplastics.
Kijk voor meer informatie en de tekst van de oproep op de website van het Bio-based Industries Consortium (BIC).
Beeld: Smileus/Shutterstock