Lees verder
Het gebruik van plantaardig monopropyleen glycol uit suikerbieten (plantMPG™) levert een koolstof voetafdruk die 50 tot 81 procent kleiner is ten opzichte van MPG op basis van fossiele, maar ook andere biobased grondstoffen. Dat maakt Avantium bekend.
Redactie / Delfzijl

Het groene chemiebedrijf publiceerde vandaag de Life Cycle Assessment (LCA) gegevens voor haar biobased MPG, waarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus (cradle-to-grave). Daarin wordt PlantMPG™ van Avantium vergeleken met bestaande MPG-productieroutes uit fossiele grondstoffen (propyleen uit nafta en schalie) en hernieuwbare grondstoffen (glycerine uit soja en koolzaad).

MPG is een chemisch tussenproduct dat wordt gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder in functionele vloeistoffen en onverzadigde polyesterharsen. Deze worden onder meer gebruikt in met glasvezel versterkte kunststoffen voor de bouw, de scheepvaart en de vervoersector, maar ook voor levensmiddelen, diervoeders en geneesmiddelen.

De lage emissies van plantaardige MPG™ zijn grotendeels te danken aan het gebruik van plantaardige grondstoffen (suikerbieten) en de daaruit voortvloeiende biogene aard, waarbij de koolstof door de suikerbieten wordt geabsorbeerd en opgeslagen en aan het eind van de levensduur van plantaardige MPG™ opnieuw in de natuurlijke koolstofcyclus terechtkomt. Bovendien is de behoefte aan niet-hernieuwbare primaire energie van PlantMPG™ aanzienlijk lager (-41% tot -82%) in vergelijking met andere fossiele en hernieuwbare MPG-alternatieven. PlantMPG™ presteert ook beter dan alle gevestigde MPG-technologieën in waterverbruik (-13% tot -99%).

Een samenvatting van de LCA, waarin ook andere relevante impactcategorieën aan bod komen, is beschikbaar op de website van Avantium.

Beeld: PriceM/Shutterstock