Lees verder
Een hockeybal kan hard aankomen, met verwoestende gevolgen voor de mond en tanden. Daarom is het dragen van een gebitsbeschermer bij hockey noodzakelijk. Zo'n bitje kan nu perfect op maat worden gemaakt met een 3D printer en het biobased printmateriaal Arnitel van DSM.
Redactie / Geleen

Het bitje is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf 3Dmouthguard in samenwerking met DSM, Carestream Dental (digitale mondtechnologie) en NHL Stenden Hogeschool. Het begint met een scan van de bovenkaak met videotechnologie. De data kunnen beschikbaar worden gemaakt op een geheugenkaartje, op de smartphone of via internet. Hierdoor is het mogelijk om overal waar een 3D printer met Arnitel draad staat een gepersonaliseerd bitje te printen. Dat kan zelfs ter plekke, in de sportkantine.

Arnitel

Arnitel is een thermoplastic co-polymeer gemaakt van raapzaadolie. Het is afkomstig van de 3D-materialendivisie van DSM en voldoet aan alle sterkte-, flexibiliteits- en gezondheidseisen voor toepassingen in de sport. Het is ongevoelig voor schimmels en bacteriën en vervormt niet als het per ongeluk in de wasmachine belandt. Een 3D-geprinte gebitbeschermer kan straks qua prijs concurreren met het tarief van een tandarts (circa 80 tot 90 euro) en wordt op den duur alleen maar goedkoper.

Nieuwe mogelijkheden

Volgens Arno Hermans van 3Dmouthguard is de productie van het bitje nog maar het begin. ‘Deze technologie is het begin van een hele reeks aan 3D-geprinte sportproducten’, zegt hij. ‘Scheen- en elleboogbeschermers bijvoorbeeld, maar ook helmen. En behalve tal van sporters kan men ook in de gezondheidszorg profiteren van de nieuwe mogelijkheden.’

Komende maanden worden de eerste 3D geprinte gebitsbeschermers intensief in de praktijk getest door Nederlandse hockeyers.