Lees verder
HempFlax, Europa's grootste onafhankelijke industriële hennepteler en -verwerker, heeft een divisie bouwmaterialen opgericht na de overname van het Duitse bedrijf Thermo Natur, fabrikant van isolatiematerialen van natuurvezels.
Redactie / Oude Pekela

Door de overname van Thermo-Natur’s bestaande activiteiten en productcertificeringen, is HempFlax in staat om een ​​’seed-to-shelf’-bedrijfsmodel te hanteren en onmiddellijk in te spelen op de stijgende consumentenvraag naar duurzame bouwmaterialen in Europa.

De toenemende bezorgdheid over klimaatverandering, de noodzaak van energiebesparing en ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie zorgen voor een groeiende vraag op de markt voor biobased isolatie. Het wereldwijde groeipotentieel is aanzienlijk, aangezien consumenten steeds milieubewuster worden en om duurzame producten vragen. Deze consumententrend wordt ondersteund door een steeds gunstigere regelgeving in heel Europa.

Koolstofnegatief

Volgens de Europese Unie verbruiken gebouwen in Europa ongeveer 40% van de energie en produceren ze ongeveer 35% van de broeikasgasemissies. Hoewel isolatie het energieverbruik en de daaruit voortvloeiende CO2-emissies vermindert, is het productieproces van synthetische en minerale isolatiematerialen energie-intensief. Voor sommige producten ligt de uitstoot tussen de 100 en 1.000 kg CO2/m3, meer dan 20 keer dat nodig is om hennep-isolatie te produceren (40 kg CO2/m3). Omdat het om een snelgroeiende, hernieuwbare grondstof gaat, is de productie van hennepisolatie over het algemeen zelfs koolstofnegatief. Dat betekent dat er meer koolstof uit de atmosfeer wordt gehaald dan in de toeleveringsketen wordt uitgestoten.

Het is bewezen dat hennepisolatie een gezonder binnenklimaat creëert. Het heeft een hogere ‘Specifieke Warmte Capaciteit’ (d.w.z. de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van het materiaal te verhogen) dan isolatie van glaswol, en is daarom beter in het voorkomen van oververhitting in de zomer en het vasthouden van warmte in de winter. Hennepisolatie is niet gevaarlijk, niet kankerverwekkend en niet giftig en irriteert de menselijke luchtwegen niet. Momenteel bedraagt het marktaandeel van hennepisolatie echter minder dan 0,5% van de 3,3 miljoen ton isolatiematerialen die jaarlijks in de bouw worden gebruikt.

Beeld: Hempflax