Lees verder
In navolging van Natural Fibertastic Antwerpen, georganiseerd door het Natuurvezel Applicatie Centrum in samenwerking met Circular Biobased Delta, het Consulaat Generaal en de Nederlandse ambassade in Brussel, organiseert RVO Nederland op 19 en 20 mei een Nederlandse handelsmissie naar België.
Redactie / Den Haag

De handelsmissie wordt geleid door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen.

Duurzame infrabouw

In Vlaanderen zijn op dit moment al veel Nederlandse bedrijven actief in de duurzame infrabouw. Vlaamse partijen geven aan dat ze behoefte hebben aan extra capaciteit én aan innovatieve methodes die Nederlandse bedrijven zouden kunnen bieden. Mede hiermee hopen zij de hoge ambities te kunnen realiseren van bijvoorbeeld:

  • de Oosterweelverbinding rond Antwerpen;
  • de R0 (Grote Ring) rond Brussel;
  • de vervangings- en renovatie (V&R)-opgave van bestaande kunstwerken in Vlaanderen. Tot 2024 zal de Vlaamse regering € 1,6 miljard investeren om de historische onderhoudsachterstand weg te werken.

In een rapport van Witteveen+Bos zijn de kansen in deze sector in kaart gebracht. Tijdens de missie zullen onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer, de uitvoeringsorganisaties Lantis en de Werkvennootschap, toelichten welke kansen er zijn voor Nederlandse bedrijven

Duurzame en circulaire bouw

Grootstedelijke gebieden bieden een perfecte kans voor een circulaire economie. Vlaanderen, Brussel en Wallonië staan voor een grootschalige renovatieopgave van de woning- en utiliteitsbouw. Hier ligt een grote opdracht voor het energetisch renoveren van bestaande gebouwen, flexibel en meervoudig ruimtegebruik en circulaire stadsplanning.

  • In het kader van de ‘post-coronarelance’ trekt Vlaanderen € 10 miljoen extra uit voor circulaire projecten in de bouwsector. Initiatieven als de Green Deal Circulair Bouwen en de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA), bevorderen de circulaire aanpak in het gewest.
  • Daarnaast investeert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot 2024 ruim € 350 miljoen via het ‘Renolution’-programma (duurzaam renoveren) om een verdrievoudiging van de renovatieopgave te realiseren.
  • Ook andere steden in België hebben ambitieuze plannen op het gebied van duurzame en circulaire bouw. Dergelijke investeringen leiden tot nieuwe (grootschalige) aanbestedingen en opdrachten, waar ook Nederlandse bedrijven de vruchten van kunnen plukken.

Voor deze handelsmissie schrijft adviesbureau Rebel Group een kansenrapport met een gedetailleerde inventarisatie van relevante aanbestedingen, opdrachten en/of open calls.

Aanmelden voor de handelsmissie kan tot 11 april. Kijk voor meer informtie op de website van RVO Nederland.

Beeld: Alexandros Michailidis/Shutterstock