Lees verder
H2site lanceert eind 2021 kleinschalige units voor lokale waterstofproductie, meldt de VNCI. De units zijn goedkoper dan de aanvoer van flessengas en ideaal voor kleine industriële afnemers.
Redactie / Eindhoven

De installatie bestaat uit een zogeheten Steam Methane Reformer (SMR) waarmee de reactie en de scheiding in één reactor worden geïntegreerd. De reactie vindt bij een lagere temperatuur plaats dan bij de conventionele conversie van methaan naar waterstof. Dat zorgt voor minder energieverbruik, het eenvoudiger afscheiden van de waterstof en dus lagere operationele kosten.

De technologie is ontwikkeld door de TU Eindhoven samen met het Spaanse onderzoeksinstituut Tecnalia. H2site is een spinout van deze organisatie die de technologie gaat vermarkten. De eerste doelgroep wordt gevormd door kleinere industriële verbruikers. Uiteindelijk wil de onderneming gaan leveren aan tankstations.

Eind 2021 komen dan de eerste commerciële productie-units op de markt. Ook het bedrijf Nettenergy werkt in de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland in Moerdijk aan kleinschalige betaalbare waterstof-installaties. Deze werken volgens een ander principe; ze gebruiken geen methaan als feedstok, maar werken door de vergassing van biomassa.