Lees verder
Wat zijn de mogelijkheden voor groene chemie en hoe kunnen internationale groene chemie experts vanuit het onderwijs en bedrijfsleven internationaal samenwerken aan een duurzamere toekomst? Het GREEN-CHEM netwerk, dat begin deze maand werd gepresenteerd op de Universiteit van Gent, gaat zich hiervoor inzetten.
Redactie / Gent

We staan voor verschillende grote wereldwijde uitdagingen, zoals overpopulatie, toegenomen consumptie en global warming. ‘Hier naar kijkend, is de ontwikkeling van een duurzamere en groene  chemie cruciaal’, aldus prof. Chris Stevens, voorzitter van GREEN-CHEM. ‘Om dit proces te versnellen is het essentieel voor universiteiten en de industrie om wereldwijd samen te werken, kennis te delen en nieuwe know-how te creëren.’ De partners van GREEN-CHEM zullen hun expertise combineren en zich inzetten voor een groene toekomst in de chemie door het gebruik van duurzame, hernieuwbare en bio-afbreekbare materialen. Ze willen betere en veiligere chemische producten ontwikkelen en efficiëntere en duurzame processen ontwikkelen, met minder afval.

Bedrijven en universiteiten werken al samen in verschillende projecten met groene chemie als hoofdonderwerp. Het belang van deze samenwerking werd bij de lancering toegelicht door dr. Dirk Carrez van het Bio-based Industries Consortium (BIC). Hij benadrukte de voordelen van publiek-private samenwerkingen en de mogelijkheden voor biobased industrieën in verschillende value chains op Europees niveau. Het consortium heeft al geresulteerd in verschillende nieuwe samenwerkingen. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen Leaf Resources en Novozymes, die hun krachten hebben gebundeld in het omzetten van biomassa naar functionele suikers.

Tijdens de lancering kwamen nog meer voorbeelden van samenwerking aan bod en werden de plannen van het netwerk verder toegelicht.

Bekijk voor meer informatie de website van GREEN-CHEM.