Lees verder
In 2020 is circa 48% méér biomassa gebruikt voor energie dan het jaar ervoor. Het gebruik steeg met zo'n 1,3 miljoen ton tot circa 3,9 miljoen ton in totaal. Dat meldt het Platform Bio-economie (PBE) bij de presentatie van de jaarlijkse inventarisatie van houtige biomassa voor energieopwekking.
Redactie / Bergen op Zoom

Uit het rapport blijkt dat vrijwel alle gebruikte houtige biomassa bestaat uit rest- en afvalstromen met name uit de agro-, food- en houtindustrie. Hiervan had 3 miljoen ton (77%) een duurzaamheidscertificaat. De rest bestaat voornamelijk uit reststromen van bos-, natuur- en landschapsbeheer, papierpulp en B-hout ingezameld bij bedrijven en consumenten en slib uit waterzuiverings-installaties en papierfabrieken. Deze stromen worden normaal (nog) niet gecertificeerd.

Nederlandse biomassa maakt 39% uit van het totaal. Ook de import nam toe, voornamelijk uit buurlanden en de Baltische staten.

Het PBE rapporteert jaarlijks over het gebruik van houtige biomassa voor energieopwekking, in samenwerking met RVO Nederland. De rapportage geeft inzicht in de hoeveelheid, herkomst, aard en inzet van de gebruikte houtige biomassa. Ook is er aandacht voor onderwerpen als duurzaamheid, emissies en innovaties. Volgens John Bouterse, directeur PBE, kunnen gebruikers van biomassa voor andere toepassingen een voorbeeld nemen aan de aanpak en diepgang van deze rapportage.

Het rapport is te downloaden op de website van het Platform Bio-economie.

Beeld: tchara/Shutterstock