Lees verder
Veevoederproducent ForFarmers Nederland bouwt in het Gelderse Lochem een eigen biomassacentrale om stoom te produceren die nu nog met fossiel aardgas wordt opgewekt. Dat scheelt 1,8 mln m3 aardgas en verkleint de CO2-footprint van de fabriek met 95%.
Redactie / Lochem

De nieuwe stoomketel komt op het terrein van de voerfabriek en wordt gestookt met houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen in de Achterhoek. Begin deze maand is hiertoe een intentieverklaring getekend met Coöperatie Streekhout Achterhoek, een samenwerkingsverband van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), diverse private partijen, de Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

De coöperatie gaat jaarlijks zo’n 7.000 ton houtsnippers leveren. Daarmee wordt het water in de stoomketel van de biomassacentrale verhit. Met de stoom die daardoor ontstaat, worden in de naastgelegen fabriek grondstoffen tot veevoerbrokken geperst. Bovendien produceert de centrale circa 1 miljoen kilowattuur elektriciteit, die in de fabriek wordt gebruikt.

Meerwaarde

Op dit moment verbruikt de huidige fabriek in Lochem nog 1,8 miljoen m3 aardgas per jaar. Na de ingebruikname van de biomassacentrale in het voorjaar van 2018, wordt vrijwel volledig omgeschakeld naar lokaal geproduceerde biomassa. Zo creëert het bedrijf regionaal economische, ecologische en maatschappelijke meerwaarde.

ForFarmers investeert € 4,8 miljoen in de nieuwe centrale. Het bedrijf streeft naar een duurzamere productie en een reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast ondersteunt ForFarmers veehouders en landschapsorganisaties bij het duurzaam beheren van het landschap en het verbeteren van de biodiversiteit.