Lees verder
De Europese regelgeving om de CO2-uitstoot te reduceren is niet technologieneutraal en pakt zelfs negatief uit voor bedrijven die hun uitstoot maximaal willen verminderen. Het brengt toekomstige CO2-reductieprojecten in gevaar.
Redactie / Rotterdam

Dat stelt Willemien Terpstra, Vice-President Fuels and Styrene van LyondellBasell uit Rotterdam. Het chemiebedrijf wekt hogedrukstoom voor het productieproces op met gasgestookte boilers. “We zouden flink kunnen bijdragen aan het behalen van de CO2-reductiedoelen uit het Klimaatakkoord, als we elektrische boilers zouden inzetten. Maar je komt alleen voor subsidie in aanmerking als je die boilers maximaal tweeduizend uur per maand gebruikt en dus niet 24/7, zoals wij nodig hebben in onze bedrijfstak.” Zo’n subsidie is onmisbaar om te kunnen concurreren in de competitieve globale kunststofmarkt waarin LyondellBasell actief is.

Gestraft

Volgens Terpstra pakken de huidige ETS-regels in sommige gevallen zelfs contraproductief uit. “Als we zouden overstappen van gas- naar elektrische ketels, zouden we het Europese koolstofkrediet opgeven dat ons in staat stelt om op de wereldmarkt te concurreren. Dat betekent dat we moeten betalen voor de uitstootkosten van de CO2 die onze elektriciteitsleverancier aan ons doorberekent. In plaats van te worden beloond voor het verlagen van CO2-uitstoot, worden we dus gestraft. Deze financiële gevolgen hebben een negatieve invloed op de levensvatbaarheid van toekomstige CO2-reductieprojecten, die anders veel potentieel zouden hebben. Wij hopen dan ook van harte dat de regering dergelijke tegenstrijdigheden aanpakt, hier – en op EU-niveau. Dat zou ons een stuk dichter bij de klimaatdoelstellingen brengen.”

Lees ook: Circular Steam project bespaart 140.000 ton CO2 per jaar.

Beeld: Shutterstock