Lees verder
De toekomst van cleantech in Vlaanderen ziet er rooskleurig uit. Dat stelt Frank Snijkers, directeur van Cleantech Flanders / VITO in een nieuwe publicatie met cijfers over deze duurzame sector.
Redactie / Mol

Cleantech is sectoroverschrijdend en speelt een rol in verschillende industriële domeinen, waaronder energie, duurzame circulaire economie, mobiliteit, lucht, water en bodem. In het rapport Cleantech in Flanders wordt een overzicht gegeven van de omvang. Zo zijn er in Vlaanderen meer dan 1.000 partijen actief in de cleantech: bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden.

Vlaanderen heeft het op één na grootste chemische cluster ter wereld en de grootste bioraffinaderij van Europa. Daardoor bevindt het zich volgens Snijkers in de ‘pole position’ voor het ontwikkelen van innovatieve schone technologische oplossingen binnen een dynamisch innovatielandschap.

In totaal zijn er in Vlaanderen meer dan 1.000 spelers actief in de cleantech, van start-ups en grote bedrijven tot kennis- en onderzoeksinstellingen en overheden. De sector heeft een totale waarde van bijna € 4 miljard en biedt 25.000 voltijds banen (fte) aan werkgelegenheid. Gemiddeld de cleantech met 18 bedrijven per jaar. Recente ontwikkeling tonen vooral groei in de energiesector en binnen het afval- en recyclagedomein.

Het volledige rapport Cleantech in Flanders is online te bekijken.

Beeld: Shutterstock