Lees verder
Ondanks het toenemende gebruik van biomassa voor energie en materialen groeien de Europese bossen nog steeds gestaag, net als de voorbije drie decennia het geval was, zo meldt Bioenergy Europe.
Redactie / Brussel

Tussen 2010 en 2020 is het bosareaal in de EU-27 jaarlijks gemiddeld met 262 000 ha toegenomen. In 2020 maken bossen en andere beboste gebieden bijna de helft (45%) van het landoppervlak uit.

In elk geanalyseerd land ligt het oogstniveau onder de waarde van de netto jaarlijkse aanwas. Dit betekent dat de hoeveelheid hout die uit het bos wordt geoogst, kleiner is dan wat er elk jaar aangroeit. Dit zorgt ervoor dat de bossen blijven groeien.

Risico’s reduceren

Bossen spelen een cruciale rol bij het leveren van biomassa voor de bio-economie, het vastleggen van koolstof en het bieden van habitats die de biodiversiteit beschermen. Ze worden echter bedreigd door klimaatveranderingen die leiden tot sterkere stormen, hetere en drogere zomers en zachtere winters. Het is belangrijk actie te ondernemen om de bosecosystemen in stand te houden. Dat kan door het actieve beheer van bossen te ondersteunen en zo de risico’s op klimaatrampen actief te reduceren.

Als reactie op bosverstoringen speelt bio-energie een belangrijke rol. Het biedt een bestemming voor de houtkap waarbij hout van lage kwaliteit wordt geoogst dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de zagerijen, pulp- en platenindustrie. Deze valorisatie draagt bij tot het terugdringen van de kosten en het verschaffen van financiële middelen aan boseigenaren om de gezondheid van hun bossen te verbeteren.

De onderzoekers stellen aan dat bosbouw een bevoegdheid van de lidstaten is en moet blijven. Bossen in Europa zijn te divers om de specifieke kenmerken van duurzaam bosbeheer op Europees niveau te regelen. Zij bevelen ook aan een geïntegreerde aanpak van het behoud van de biodiversiteit in de bossen te bevorderen en een biobased economie te ondersteunen. Het gebruik van biogrondstoffen uit het bos bevordert namelijk een noodzakelijke transitie van een op fossiele brandstoffen gebaseerde economie naar een bio-economie.

Het volledige rapport is te downloaden op de website van Bioenergy Europe.

Beeld: Piotr Krzeslak/Shutterstock