Lees verder
Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN is bezig met de oprichting van een Europese technische commissie (CEN/TC) voor Circulaire visnetten. Dit komt voort uit de Europese standaardisatie-agenda richtlijnen voor het verminderen van de effecten van kunststofproducten op het milieu. De CEN/TC voor Circulaire visnetten zal zich in eerste instantie bezighouden met circulair design.
Redactie / Delft

Visgerei is een van de grootste bronnen van vervuiling in de oceanen. Door internationale afspraken te maken over, onder andere, hoe visnetten ontworpen kunnen worden om makkelijk te hergebruiken en over hoe deze kunnen worden ingeleverd, komt er minder plastic afval in oceanen. Ook kunnen afspraken bijdragen aan het efficiënter gebruiken van grondstoffen.

De eerste verkennende stappen zijn al gezet. Zo zijn in februari twee workshops geweest, georganiseerd vanuit de Europese Commissie (DG Mare). NEN was bij een van deze workshops aanwezig om uitleg te geven over standaardisatie en om mee te denken over de invulling ervan en interesse te peilen. In Nederland zal NEN een normcommissie oprichten. Als deze is opgericht kunnen stakeholders lid worden en zo ook deelnemen aan de Europese werkgroep.

Meer informatie is te vinden op de website van NEN.

Beeld: Hannah van Herk/Shutterstock