Lees verder
Tegen 2050 zal een gebied aan tropisch regenwoud zijn verdwenen met de oppervlakte vergelijkbaar met de helft van de EU. Dat blijkt uit nieuwe Europese cijfers van het Joint Research Centre (JRC).
Redactie / Brussel

Als de huidige snelheid van ontbossing en bosdegradatie blijft gehandhaafd, zal reeds in 2024 het ongerepte regenwoud zijn verdwenen uit Ivoorkust; tegen 2040 is het ook verdwenen uit Madagaskar, Angola en India, stelt het JRC.

Maatregelen

Op 23 juli 2019 heeft de Europese Commissie een reeks maatregelen gepresenteerd om de bossen in de wereld te beschermen en te herstellen. Zo komt er een EU-observatorium dat wereldwijd de ontbossing, aantasting van bossen en de veranderingen in de bosbedekking gaat monitoren. Het maakt gebruik van aardobservatiegegevens uit onder meer het EU Copernicus-programma. Hiermee wordt ook voorgebouwd op Europese strategie voor de bio-economie.

In de afgelopen 25 jaar heeft het JRC het Europees beleid op het gebied van bossen wetenschappelijk ondersteund. Het heeft onder meer methoden ontwikkeld om tropische en Europese ontbossing en bosdegradatie te volgen, zoals het bosinformatiesysteem voor Europa (FISE), de regionale bosobservatoria in Afrika en Zuidoost-Azië of het Roadless-Forest Pilot Project.