Lees verder
Ansaldo Energia en ENGIE hebben een contract getekend voor een technische upgrade van de Maximacentrale in Lelystad. De gascentrale krijgt een hoger rendement, meer vermogen, lagere emissies, meer flexibiliteit en de mogelijkheid voor het gebruik van waterstof.
Redactie / Lelystad

Met de upgrade die begin 2023 wordt uitgevoerd, wordt deze energiecentrale de enige in Nederland met een rendement boven de 60%. Dit levert een besparing op van circa 40.000 ton CO2 op jaarbasis. Bovendien wordt het mogelijk waterstof bij te stoken tot 50%, zonder extra wijzigingen aan de gasturbinehardware. Ook wordt het onderhoudsinterval verlengd. De centrale kan bovendien snel vermogen op- en afregelen en daarmee inspelen op de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van zon- en windenergie.

Dit is een belangrijke stap voor de toekomstige rol van de centrale als CO2-vrij regelbaar vermogen in aanvulling op zon en windenergie, voor perioden dat er gedurende langere tijd weinig wind en zon beschikbaar is. Dat kan in de winter wel een week duren; batterijen alleen zijn dan niet voldoende om de beschikbaarheid van elektriciteit in Nederland te garanderen.

Beeld: ENGIE