Lees verder
Green Energy Day 2022, de dag dat alle groene energie in Nederland 'op' was, viel dit jaar samen met de dag dat de president Poetin de regio's Loehansk en Donbas erkende, waarmee hij de aftrap gaf voor de oorlog in Oekraïne, meldt het FD.
Redactie / Den Haag

De beslissing van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om bij wijze van sanctie de nieuwe gaspijpleiding Nordstream 2 niet goed te keuren, werd in Rusland laconiek ontvangen. Oud-president Dmitri Medvedev verwoordde het zo: “Welkom in de ‘brave new world’, waarin Europeanen binnenkort € 2.000 gaan betalen voor 1.000 kubieke meter gas.” Dat komt neer op een prijsverdubbeling.

Het maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Europa en dus ook Nederland is van Russisch aardgas. De energietransitie versnellen lijkt wel een oplossing, maar kan niet zo maar. Denk aan onvoldoende capaciteit op het tjokvolle Nederlandse stroomnet. Stroperige procedures. Een tekort aan monteurs. Maatschappelijke weerstand tegen windturbines. Of de wens om het gebruik van biomassa voor energie af te bouwen, ook al zijn er nauwelijks alternatieven. Waterstofcentrales zijn toekomstmuziek. Die bestaan niet eens. Blijft over: het heropenen van kolen- en kerncentrales. Of, maar dat is vloeken in de kerk: de Groningse gaskraan gaat weer voluit open.

Lees het volledige artikel op de website van het FD.

Beeld: Alexander Chizhenok/Shutterstock