Lees verder
Het kabinet moet in 2020 ruim een miljard uittrekken voor verlaging van de energiebelastingen. Als dit geld voor Prinsjesdag (17 september) niet wordt vrijgemaakt, wordt de lagere energierekening een loze belofte, of komt het Klimaatakkoord opnieuw op losse schroeven te staan.
Redactie / Den Haag

Dat zegt fiscalist Michiel Spanjers in het Weekblad Fiscaal Recht, zo meldt het FD. De belastingverhoging op energie die in 2019 in ging, zou ten goede komen aan de transitie naar duurzame energie. Het betekende een forse lastverzwaring voor de burgers, die eerder door het kabinet werd gebagatelliseerd.

Spanjers becijferde dat de Nederlandse huishoudens in totaal € 1,1 mrd duurder uit zijn dan het jaar daarvoor. Hij verbaast zich over het gemak waarmee premier Rutte en minister van Economische Zaken Wiebes een week voor de provinciale statenverkiezingen in maart beloofden dat de energierekening in 2020 lager uitvalt. Het betekent dat de rekening volgend jaar ten minste met diezelfde €1,1 mrd omlaag moet. Het is onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen.