Lees verder
Het Amsterdamse bedrijf Van.Eko heeft de Be.e gelanceerd. Het is de eerste elektrische scooter die volledig in Nederland is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Tevens is het ’s werelds enige gemotoriseerde voertuig waarvan de dragende structuur uit biologische grondstoffen bestaat.
Redactie

De body (de zgn. monocoque) is gemaakt van biocomposiet.  In dit geval hennepvezels van Groningse teelt,  die met een (deels) bio-based polyester zijn geïmpregneerd. De combinatie van deze materialen zorgt voor een lichtgewicht en tevens zeer robuuste en duurzame constructie.

De Be.e  beschikt over een 4kW motor (hoogste in haar klasse) en een 2.5kWh Li-ion accu. In snor-uitvoering (25km/h) is de actieradius 110km, de brom-variant heeft een actieradius van tussen de 70 en 80km. Het opladen gebeurt middels de on board-lader van 600W – in 4 uur tijd is de accu helemaal vol maar ook tussentijds opladen is geen probleem. De bestuurder kan kiezen tussen de Eco en Boost-stand en heeft daardoor invloed op het verbruik.

De ontwikkeling en typegoedkeuring van de Be.e is mede tot stand gekomen dankzij een succesvolle crowdfunding-campagne in 2015. Parallel daaraan hebben particuliere Angel-investeerders en niet te vergeten de eerste launching customers een extra boost gegeven om de productie van de eerste 8 Be.e’s te realiseren. De komende weken worden deze Be.e’s uitgeleverd en gaan ze daadwerkelijk de weg op.

De focus voor Van.Eko zal de komende maanden liggen op het aantrekken van nieuwe klanten en het realiseren van vervolgfinanciering. Deze financiering zal worden aangewend om het team te versterken en de productiecapaciteit voor 2018 op te schalen.