Lees verder
In Den Haag gaat deze week de eerste Nederlandse taxivloot op waterstof van start. Taxibedrijf Noot Personenvervoer won een aanbesteding van de gemeente om het WMO-vervoer volledig emissievrij in te vullen. Jaarlijks maken zo’n 15.000 Hagenaars gebruik van dit type vervoer.
Redactie / Den Haag

Martijn Kersing, directeur van Noot Personenvervoer: “Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze, omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”

Sneller decarboniseren

Volgens Ad van Wijk, Professor Future Energy Systems aan de TU Delft zal niemand straks in het dagelijks leven nog ontkomen aan het gebruik van waterstof in uiteenlopende sectoren, zoals mobiliteit, industrie, elektriciteit en verwarming. “Door het opschalen van waterstoftoepassingen kunnen we de maatschappij sneller decarboniseren. De stap die de gemeente Den Haag nu met deze taxivloot zet, is een belangrijk signaal richting dit nieuwe tijdperk.”

De Mirai heeft een volledig door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De 113 kW/155 pk sterke elektromotor drijft de voorwielen aan. Een automatische transmissie is standaard. De waterstof wordt in twee extreem sterke, lichtgewicht tanks opgeslagen, die van drie lagen met koolstof versterkt kunststof zijn. Omdat waterstof wordt omgezet in elektriciteit die de elektromotor aandrijft en daarbij als restproduct alleen water vrijkomt, is de Toyota Mirai honderd procent emissievrij. De consumentenadviesprijs van deze auto bedraagt € 80.935.

Mijlpaal

Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui zegt: “We zijn trots dat Den Haag de allereerste Nederlandse gemeente is met een taxivloot op waterstof met de inzet van 35 Toyota’s Mirai. We prijzen Noot Personenvervoer voor hun drive om het WMO-vervoer met onze waterstoftechnologie te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.”