Lees verder
De Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent krijgt een financiële injectie van in totaal € 21 miljoen voor drie projecten. Dat maakte de Vlaamse minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bekend bij een bezoek aan de proeffabriek voor industriële biotechtoepassingen.
Redactie / Gent

Crevits wil meer kmo’s (mkb’s) aanmoedigen om de weg van de bio-economie in te slaan. “Bio-economie moet een standaard-begrip worden in onze maatschappij”, zegt zij. Vlaamse kmo’s die nieuwe biogebaseerde processen willen uittesten op industriële schaal kunnen daarom rekenen op financiële ondersteuning. Ook wordt er geïnvesteerd in bedrijven die testinfrastructuur ter beschikking kunnen stellen van kmo’s, zoals de BBEPP. Het doel is bedrijven stimuleren om meer hernieuwbare biomassa als grondstof te gebruiken en hen richting een duurzame economie te stuwen.

Dankzij de financiële injectie kan de Bio Base Europe Pilot Plant een demonstratiefermentor aanschaffen met een volume van 75m3, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, Vilt. Dat is ruim drie keer zo groot dan de grootste bioreactor die er nu staat. De investering hiervoor bedraagt €17,7 miljoen. Ook komen er 8 nieuwe drukfermentoren van 30 liter, een totale investering van €2,3 miljoen. Bovendien gaat €3,6 miljoen naar een Microbial Protein Transition platform, waarmee microbiële eiwitten zijn te ontwikkelen die kunnen dienen als grondstof voor vleesvervangers of hoogwaardige veevoeders.

Meer informatie over de oproep van Crevits is te vinden op de website van VLAIO.

Beeld: BBEPP/Youtube