Lees verder
‘Maak kennis met je circulaire leefomgeving van de toekomst.’ Met deze boodschap presenteert Biobased Creations samen met ruim 100 pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen The Exploded View Beyond Building tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Redactie / Eindhoven

Het is een iconische tentoonstelling in de vorm van een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Dit levensgrote biobased huis prikkelt alle zintuigen en toont de circulaire toekomst.

De expo-installatie kan live en online worden bezocht. Er zitten meer dan 100 natuurlijke bouwmaterialen in. “We tonen de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. Bijvoorbeeld materialen uit voeding, zeewier, (riool)water, aarde, funghi of zelfs onze eigen woonomgeving. Materialen van vandaag, morgen en overmorgen.“ vertelt de ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations. “Je loopt door het huis en kunt alle materialen zien, voelen en ruiken. Elke kamer heeft een eigen verhaal.”

Alle kamers en materialen zijn voorzien van een QR-code die toegang geeft tot alle achtergrondinformatie. Daarnaast zijn er gedurende de DDW storytellers aanwezig die bezoekers meenemen in de nieuwe wereld van circulair bouwen en vragen beantwoorden. Ook is het mogelijk om het huis digitaal te bezoeken. “Op deze manier is ons biobased huis voor iedereen toegankelijk”, stelt Lucas De Man directeur van Biobased Creations.

Living Lab

The Exploded View Beyond Building komt voort uit een samenwerking van en onderzoek door bouwers, producenten, agrariërs, wetenschappers, designers, overheden, kennisinstituten, storytellers en kunstenaars die zijn verenigd in The Embassy of Circular & Biobased Building. Samen werken ze aan nieuwe perspectieven voor duurzaam (circulair en biobased) bouwen en wonen; een circulaire leefomgeving. Ze doen onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe biobased materialen met een hoge design-kwaliteit en circulaire bouwmethoden zoals losmaakbaarheid en modulariteit. Ook bekijken ze hoe meer werelden, dan enkel alleen de bouwwereld, beïnvloed worden als er anders ontworpen en gebouwd gaat worden.

Dutch Design Week wordt georganiseerd van 16 tot en met 24 oktober 2021 in Eindhoven. The Exploded View Beyond Building is tijdens de DDDW gratis te bezoeken op het Ketelhuisplein/ Strijp-S gratis. Er is ook een schaalmodel van het huis: The Exploded View – Materials and Methods, te zien op DDW in The New Block op Strijp-S.

Beeld: Oscar Vinck en Jeroen van der Wielen.